La vie est courte, mais on s’ennuie quand même (Jules Renard)


sâmbătă, 7 septembrie 2013

TURDA MĂ’SII (14)

Zilele municipiului Turda. Cu cuvinte.

Am lăsat să treacă o săptămână înainte să notez impresiile despre acest eveniment, am lăsat să se decanteze. Să nu scriu tulburat, sub imperiul emoțiilor, despre acest happening surrealist organizat de municipalitate. Cineva îmi spunea zilele trecute că nu a mai văzut niciodată așa ceva în Turda. Nu știu dacă e chiar așa, îmi aduc aminte de un bâlci similar în 2008. Atunci am plecat în Canada cu o tiribombă în formă de arici fluorescent după noi.
Una peste alta, am fost transportat în anii ’90. Atunci se umpleau bâlciurile de roți ale norocului, tarabe unde arunci după conserve ca să câștigi un urs de pluș sau arunci cu inele de prins părul după sticle. În cazul în care nu i-a spus-o încă nimeni primarului, îi spun eu aici:  domnu’ Ștefănie, ați reușit să organizați cel mai infect bâlci pe care l-am văzut vreodată. Felicitări! Atît de infect încât la o zi după ce s-a terminat încă mai puțea trotuarul. Un domn proprietar al unei roți a norocului la care puteai câștiga, cu un leu, un suc energizant Clever de la Billa, își atrăgea clienții zicând: numa’ un leu, ca la veceu. Poate așa se explică mirosurile lăsate în urmă de distracția ieftină.
Nu am reușit să particip direct la aceste zile. Era o înghesuială sinistră, care m-a întors din drum după câțiva pași. Doar B. s-a distrat pe ringhișuri ruginite și a visat noaptea numai oameni căzuți de sus, din umbreluțe zburătoare și făcuți praf pe beton.
Nu știu cum au reușit aceste Saturnalii să atragă un așa furnicar de oameni. Dar știu că erau din diferite categorii.  Luni dimineața mi-am găsit mașina, parcată, ca de obicei, în fața blocului, spartă. Tot ce era în bord a fost aruncat pe bancheta din față: cd-uri, suportul și cablul de gps, acte, chitanțe.  Nu știu dacă a luat ceva, n-am verificat, dar nu prea avea ce. Asta să fie  paguba mea după minunatele manifestări.

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. da, traiesc intr-un oras foarte distractiv. Sper sa nu mai fac multi purici pe-aici.

      Ștergere
  2. Zici ca descrii cercurile infernului. S-or fi mutat dracii la Turda sa se dea in calushei?!
    :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu chiar infernul, e un oras mediu, normal si obisnuit din Romania. Doar il vad eu in culori mai calde (incandescente?). Locuitorii (i.e. turdenii) par destul de multumiti de oras, de administratie, de primar pe care il voteaza cu consecventa de trei mandate incoace. Probabil ca eu sunt defect si vad infernul acolo unde, de fapt, e raiul pe pamant.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.