La vie est courte, mais on s’ennuie quand même (Jules Renard)


sâmbătă, 26 martie 2022

Journal de guerre


Everybody's gotta live and everybody's gonna die

Războiul din Ucraina durează deja de 30 de zile și nu știu cum să mă mai raportez la el. Contează desigur cine vor fi învingătorii și cine învinșii, dar și mai mult contează că mor mulți oameni degeaba, civili și militari. Bărbați, femei, bătrâni, copii, în orașe distruse fără discriminare sau pe câmpuri, în mașini de război sau la coadă la supermarket. Războiul de lângă noi, care părea la început absolut inacceptabil, se insinuează în cotidian, ajunge să devină tolerabil ca răul banalizat al naziștilor lui Eichmann. Ajungi să te întrebi ce sens are acest război, această distrugere care pare la început. Ceva mai grav se ghicește în viitor, ceva mai sumbru, ca un război mondial, chiar dacă nu o distrugere nucleară totală. Și ajungi să te întrebi dacăr asta vor zeii, dacă ăsta e planul divin pentru Pământ. Și de ce e îngăduită această crimă la scară mondială, această criză umanitară de proporții. De ce justiția divină nu acționează pentru a scurta conflictul și a opri distrugerea. Pentru că zeii au picioare de lână, cum ne zice Petronius (Satyr. 44: dii pedes lanatos habent). Pentru că ei nu acționează direct în cotidian și răzbunarea lor întârziată are loc în alt plan temporal, asupra sufletului celui care comite fărădelegi, cum ne zice Plutarh în De sera numinis vindicta.

Circulă pe net un citat aproximativ din Albert Einstein care ar fi zis: I know not what weapons the Third World War will be fought, but the fourth one will be fought with sticks and stones. De fapt Einstein a spus asta în germană și suna cam așa: Ich bin mir nicht sicher, mit welchen Waffen der dritte Weltkrieg ausgetragen wird, aber im vierten Weltkrieg werden Sie mit Stöcken und Steinen kämpfen. (Alice Calaprice, The new quotable Einstein, Princeton University Press 2005, 173). Într-un interviu în engleză din 1949 savantul a spus că al patrulea război mondial se va duce doar cu pietre (Interview with Alfred Werner, Liberal Judaism, 16, April - May 1949; 12. Einstein Archive 30-1104). Indiferent de limba folosită e clar că Einstein a spus asta sub impactul utilizării armelor nucleare la Hiroshima și Nagasaki, impresionat de nivelul de dezvoltare a armelor de distrugere în masă.

Am văzut că rușii au zis că bombardează delicat orașele ucrainiene. Am citit chiar că e posibil să folosească moderat armele nucleare.  Poate americanii o să bombardeze delicat Moscova și în felul acesta ne vom îndrepta spre o apocalipsă nucleară moderată și urmașii noștri vor trebui să strângă bețe și pietre. 

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.