La vie est courte, mais on s’ennuie quand même (Jules Renard)


duminică, 24 aprilie 2022

 La sixième République

Nu știu multe evenimente esențiale care au fondat lumea modernă. Am citit în timpul studiilor Voltaire și Rousseau și cred că reflecțiile lor au prevestit marea schimbare care a definit lumea în care trăim. Mai degrabă cred că în lumea primatelor inteligente suprastructura generează structura și nu invers. Prima Republică Franceză, cea din 1792, a iacobinilor și a ghilotinei, a însemnat o ruptură cu lumea veche, clericală și nobiliară, cum nu s-a putut imagina până atunci. Nimic de azi n-ar fi existat fără Revoluția Franceză: nici socialismul, nici stânga, nici ecologismul. Nu ar fi avut sens și loc într-o lume fără Prima Republică Franceză.

Unul din cele mai bune discursuri politice pe care le-am auzit la tv în viața mea a fost al lui Macron la revelionul din 2019/2020. Atunci am remarcat că, cu discursurile de revelion ale lui Băsescu și Johannis de la TVR, suntem la ani lumină de lumea civilizată. Că suntem și din punct de vedere politic încă în lumea țărilor în curs de dezvoltare.


Azi a câștigat Macron în fața extremei drepte, în contextul internațional complicat al agresiunii rusești în Ucraina. Nu știu sigur dacă e a șasea republică franceză, dar simbolic e o victorie importantă. Cred că trăim în vremuri decisive, pe muchia radicalizării politice și a războiului mondial. Că libertatea individuală e din nou amenințată de mirajul colectivist, de tribalism și ține de fiecare să opteze, la vot sau în discursul cotidian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.