La vie est courte, mais on s’ennuie quand même (Jules Renard)


marți, 26 noiembrie 2013

NOTE ZILNICE

Chupacabra

Se poate alege orice alt animal x. Azi am crezut, un pic, că chupacabra sau orice alt hibrid monstruos  nedescoperit încă de știință ar putea să existe.
Am văzut un artefact, o fibulă cu arc din epoca migrațiilor. Pentru că tipo-cronologia ca metodă s-a născut în epoca evoluționismului darwinist, noi tratăm obiectele ca pe ființe și spunem că o variantă se naște dintr-o variantă anterioară și că, la rândul ei, va da naștere altui obiect succedaneu. Știu, totuși, că vaca se naște, la propriu, din vacă și că o fibulă nu dă naștere altei fibule. Atâta doar că provin dintr-un sistem comun de reprezentări, că un nou artefact reproduce, mai mult sau mai puțin fidel, un model anterior (totul sub tirania modei sau a stilurilor emblemice conform jargonului post-procesualist).
Dar cum se explică, totuși, existența unei fibule care are 90% caracteristicile unei fibule cu arc Werner II A și niște protuberanțe pe placa piciorului în formă de capete de păsări de pradă stilizate care amintesc de fibulele Sparta – Linkhunen (= Werner I B). Și, în plus,  sunt orientate în sus. Zici cum a zis secuiul Geza când a văzut broasca țestoasă: asta ori estè ceva, ori merge undèva!

Chupacabra ca și fibula inexistentă Werner IIA + IB sunt doar produsele neștiinței noastre, sau ale limitelor cunoașterii noastre. Suntem tentați să inventăm monștri în obscuritate. Era, de fapt, o variantă locală (ciudată totuși) a fibulelor de tip Aquileia. Perfect așezată în arborele evoluționist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.