La vie est courte, mais on s’ennuie quand même (Jules Renard)


sâmbătă, 18 martie 2023

DE CE NU MĂ INTERESEAZĂ POLITICA (24)

Țara aproximativă




Era o glumă, pe un site de umor pe net, că ungurii nu vor să ne dea înapoi căciula lui Glad, Gelu și Menumorut, pe care ăștia trei o purtau cu schimbul (https://www.timesnewroman.ro/monden/ungurii-refuza-returnarea-caciulii-lui-gelu-glad-si-menumorut-purtata-cu-randul-de-cei-trei/). Mi se pare foarte relevantă gluma: avem niște strămoși prestatali interschimbabili, așa cam ca pentru o țară însăilată. În loc de coroană au o căciulă de astrahan sură de pe vremea lui Ceaușescu (și asemănătoare cu cea a dictatorului socialist), o poartă cu schimbul că nu era nimic centralizat, doar un fel de formațiuni prestatale menționate de un notar anonim (nu știm dacă erau cnezate sau voievodate, dar sigur nu erau ceva mai semnificativ, așa că însemnul puterii putea fi o căciulă de strămoș tarabostes daco-get).

Din păcate ăsta e mesajul pe care îl generează statul român. Există un centru puternic, Bucureștiul cu un control regional. Nu am senzația că puterea centrală mai are mecanisme de a-și extinde autoritatea în teritoriu, din simplul motiv că a înlocuit instituționalizarea statală cu un control politic de circumstanță. În funcții publice, în organisme și agenții guvernamentale, până și în comisii consultative, de mulți ani încoace sunt numiți oameni politici sau afiliați, crezând că astfel se poate păstra o oarecare comandă. În multe cazuri oamenii politici, membrii de partid sau simplii simpatizanți (sau doar prieteni ai membrilor de partid) sunt lipsiți de profesionalism, ca să nu zic incapabili, sau, pur și simpu, tâmpiți. Este, în fapt, o contraselecție de cadre care minează viața publică a României de peste treizeci de ani. Ajungi să discuți cu cineva poziționat la centru sau pe undeva pe la vârful instituțiilor dirigente și constați, a nu știu câta oară, că nu cunoaște rudimente de legislație, că, pur și simplu, nu e locul lui acolo, dar a fost numit politic de cineva. Și nu te enervezi, și îți mai spui o dată, nu e nicio problemă, asta e România, țara oamenilor numiți în funcții pe alte criterii decât cele profesionale. Pentru că ești obișnuit deja cu anormalitatea și nu vrei să te enervezi să nu-ți cauzeze ceva.

Problema este cât o să mai meargă așa. Până la urmă sistemul ăsta disfuncțional o să se gripeze, o să intre în colaps. Prea mulți proști pe metru pătrat nu au cum să genereze valoare. Eu am pierdut demult speranța ca vreo configurație politică rezultată din alegeri libere să corecteze disfuncțiile acestui sistem socio-politicianist. Singura mea dorință e să nu sucombe de tot într-o zi, să nu se zombifice de tot statul ăsta  al cărui simbol poate fi o căciulă de astrahan ceaușistă purtată de lideri regionali.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.